به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، همزمان با هفته کتاب و با هدف آشنایی کتابداران و اعضای کتابخانهها با منابع مناسب، سه مجموعه کتابنامه توصیفی در موضوع «قرآن»، «سعدی» و «کتابهایی درباره کتاب» توسط اداره کل منابع نهاد کتابخانه های عمومی کشور تدوین شد.
.
.
.
نخستین کتاب از این سه گانه، با نام «آینه در آینه» شامل معرفی «هشتاد عنوان کتاب درباره کتاب» است. در این مجموعه «کتابهایی درباره کتاب» گردآمده و توصیف شده است. مخاطب دستهای از این آثار بزرگسالان هستند و دسته دیگر برای کودکان و نوجوانان نوشته شده است. کتابهای کودکانه دو شاخه میشوند: در بخشی از آنها یک یا چند حیوان نقش اصلی دارند. بخش دیگر کتابهای کودکانه شامل داستانهایی است که در آنها خود بچهها در کتابخانهای عضو میشوند. کتابهای دارای مخاطب نوجوان اغلب با دنیای دیجیتال آمیختهاند و شخصیتها از اعضای سایتها و گروههای مجازیِ کتابخوانی هستند یا در هزارتوی معماییِ مربوط به کتابها و کتابخانه در پی ماجراجویی و کشف هستند. کتابهای بزرگسالان در این مجموعه دو دسته اصلی دارند: نظری و داستانی. کتابهای نظری عموماً در پی ترغیب مخاطب به کتابخوانی هستند. نویسندگان اغلب آنها دلدادگان کتاب هستند که برای شعلهور ساختن این آتش در دل مردم دست به قلم بردهاند. دسته داستانی را هم میتوان در دو گروه جای داد: یک بخش از این رمانها در کتابفروشی رخ دادهاند و بازیگردانان آن، شخصیت خاص کتابفروش است که تعلق خاطر ویژهای به کتابهای قدیم و جدید و کتابخوانی و ترویج آن دارد. گروه دیگر سیل خوانندگانی هستند که از این سوی و آن سوی قاره ها یکدیگر را مییابند و تنهاییهایشان با کتابها پرهیاهو میشود.
دومین عنوان از این مجموعه سه جلدی با نام «مرد نکونام سخن»، شامل فهرست گزیده چهل کتاب از و درباره سعدی است. «عمومیت»، «شهرت» و «اهمیت» مباحث، ملاک انتخاب این عناوین بوده است.عامه کتابخوانان، اعم از گروههای سنیِ بزرگسال و نوجوان، و نیز علاقهمندانی که احیاناً آشنایی بیشتری با سعدی دارند، میتوانند به منابع معرفیشده در این فهرست مراجعه کنند. این فهرست، در عین حال، مجال آشنایی اجمالی با حال و هوای کلّیِ نوشته ها و پژوهشها درباره سعدی را فراهم میآورد که از این جهت مناسب حال کتابداران و متناسب با وظیفه آنان به عنوان «مشاور امین اعضا» است. منابع معرفیشده در این فهرست در چهار محور کلّی مرتب شده است: یک. آثار سعدی؛ دو. شروح و گزیده آثار سعدی؛ سه. پژوهشها درباره سعدی و آثارش؛ چهار. بازنویسی و بازآفرینی حکایات سعدی. ذیل هر یک از عناوین، معرفی کتاب نیز آمده است.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «منّت خدای را ـ عزّ و جلّ ـ که زبان، فرهنگ و اندیشه اسلامی و ایرانی، بزرگانی چون سعدی دارد. سعدی جنبههای مختلف دارد: هم نظم و نثری سروده و نوشته که آبرو و معیار زبان فارسی است، هم غزلهای عاشقانه ـ عارفانه شورانگیز و شیرین گفته، هم پند و نصیحت کرده، هم شوخی و طنز آفریده، هم از اخلاق و معارف دم زده و هم درباره اجتماع و سیاست و مملکتداری دادِ سخن داده است، و در همه این موارد حق مطلب را، چنان که باید و شاید، ادا کرده است».
سومین عنوان از این عناوین سهگانه، با نام «از تشنگی تا دریا»، گزیده توصیفیِ صد منبع قرآنی برای عموم علاقهمندان است. در عین حال، آشنایی اجمالی با حالوهوای کلّیِ پژوهشهای قرآنی ـ هر چند به دلایلی موفق به خواندن همه آنها نشویم ـ از اهداف تدوین این فهرست بوده است. منابع معرفیشده در این فهرست، در پنج محور کلّی مرتب شده است: یک. ترجمههای مشهور و برتر قرآن به زبان فارسی (به تفکیک گروه سنّی بزرگسال و نوجوان)؛ دو. تفاسیر مهم قرآنی (به تفکیک شیعه و اهل سنت)؛ سه. تاریخهای قرآن؛ چهار. قرآنپژوهیِ غربیان؛ پنج. کتابهای مفید قرآنی (به تفکیک گروه سنی بزرگسال و نوجوان). ذیل هر یک از عناوین، معرفی مختصر کتاب نیز آمده است.
گفتنی است این کتاب به زودی در اختیار کتابداران و اعضای کتابخانه های عموم کشور قرار خواهد گرفت.
ارسال نظر